Fokuslån

Oversikt Fokuslån

star star star star star
star star star star star
3.0 /5 - 3 Anmeldelser
Beregne lån

Juster lånebløp

10.000 kr 75.000 kr

Juster løpetid

7 år
 • Beløp:
 • Løpetid:
 • Månedlig betaling:
Fordeler
 • Mulighet for rente- og avdragsfri periode
 • Trygg låneformidler
Ulemper
 • Høy rente
Nøkkeltall
 • Beløp:
  10.000 - 75.000
 • Løpetid:
  84 måneder
 • Nominell årsrente:
  Fra 20.33%
 • Effektiv årsrente:
Vilkår
 • Alder:
  20 år
 • Betalingsamerkninger:
  Nei
Låneeksempel Eff.rente 19,88%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 1820,-, Totalt: 99.570,-

Om Fokuslån

Fokuslån forbrukslån – fordeler og ulemper

Fokuslån er et selskap som er eid av Thorn Norge; et selskap som du sikkert bedre kjenner som utleier av hvite- og brunevarer. Nå tilbyr de forbrukslån, men er dette et lån du bør satse på?

Les vår test av Fokuslån. 

Forbrukslån er blitt noe flere og flere nordmenn interesserer seg for. Og det er ikke så rart, for det er en av de enkleste måtene å låne penger på i dag.

Du har ikke det samme byråkratiet som du opplever i de vanlige bankene. Alt går raskere, og alt er enklere.

Vi skal komme inn på detaljene til Fokuslån straks, men la oss bare slå fast at det finnes flere typer forbrukslån på markedet. Og strengt tatt kan en dele inn de forskjellige aktørene i grupper avhengig av hva maksbeløpet på lånet er.

Det vanligste er banker og finansinstitusjoner som gir deg lån opptil 500.000, med en aktør som også går opptil hele 600.000 kroner. På den motsatte siden av skalaen har du finansinstitusjoner som gir deg mikrolån på opptil 20.000.

Fokuslån havner mer eller mindre midt i disse to grupperingene, og tilbyr deg et makslån på 75.000 kroner.

Generelt sett, uansett hvilken gruppe banken befinner seg i, kan en si at det er akkurat de samme fordelene med alle disse lånene. Og det handler om:

 • Ingen krav til sikkerhet
 • Enkel søkeprosess
 • Rask søkeprosess
 • Få krav til lånesøker.

Er det rart at vi nordmenn liker forbrukslån? For hvem av oss har ikke behov for en ekstra slump penger til spesielle prosjekter?

Og når det er så mange fordeler med søkeprosess, krav, etc – ja da sier det seg selv at forbrukslån er noe mange søker på. Legg også merke til at det ikke er noen forpliktelser ved å søke om et forbrukslån.

Du trenger med andre ord ikke akseptere et tilbud om lån, så det er ingen grunn til ikke å søke dersom du har et kapitalbehov. Men dette skal vi komme litt tilbake til.

La oss derfor se nærmere på akkurat dette produktet – Thorn Finans sitt Fokuslån opptil 75.000 kroner.

Fokus lån

På Fokuslån sine hjemmesider finner du lånekalkulatoren sentralt plassert øverst på siden. De fleste som undersøker forbrukslån vet hvordan en slik lånekalkulator fungerer, men for nykommere kan det være greit med en liten innføring.

Den kommer vi tilbake til om to strakser.

Men for å karakterisere Fokuslån ytterligere kan det være greit å se på karakteristikkene til dette lånet. Og måten Fokuslån selv presenterer seg selv på er slik:

 • Nedbetal hele lånet når det passer deg
 • Lån opptil 75.000 kroner
 • Velg rente- og avdragsfri periode ut fra dine egne behov

Det siste poenget handler om at en faktisk kan velge å starte med en rente- og avdragsfri periode, eller starte å betale tilbake med en gang. En ganske interessant mulighet.

Historien bak Fokuslån forbrukslån

Vi nevnte kort at det er Thorn Privat Finans som står bak Fokuslån. Og Thorn er altså et slags finansieringsselskap som i sin tid startet med å lease og leie ut diverse produkter som hvite- og brunevarer.

I dag fokuserer Thorn Privat Finans på en rekke forskjellige låneprodukter, som privat lån pluss, pauselån, lånebevis, i tillegg til deres tradisjonelle produktfinans.

Men det er altså Fokuslån som er vårt fokus i denne testen.

Hva er et Fokuslån forbrukslån?

Vi har allerede nevnt en god del om hva et Fokuslån er. Rent generelt handler dette om de vanlige fordelene som alle forbrukslån har, nemlig rask søkeprosess, få krav til søkerne og rask utbetaling.

Men legg altså merke til at Fokuslån har en maksgrense på 75.000 kroner, og et minimum lånebeløp på 10.000 kroner.

Dersom du trenger å låne mindre eller mer enn dette er ikke Fokuslån noe for deg.

Hvordan fungerer søknadsprosessen?

Søknadsprosessen er enkelt og grei,

Ja, faktis er den nesten latterlig intuitivt og enkelt. Og det handler bare om å betjene den enkle lånekalkulatoren som du finner på Fokuslån sin forside.

Det eneste du trenger å gjøre er å plassere inn ønsket lånebeløp – som på Fokuslån altså kan være mellom 10.000 og 75.000 kroner. Deretter indikerer du hvor lang tid du ønsker på å betale ned lånet.

Fokuslån tillater nedbetalingstid mellom 12 måneder og 80 måneder (altså litt over seks og et halvt år).

Når du har plassert disse tallene inn i lånekalkulatoren vil du se hva «din månedspris fra» er. Legg merke til ordet «fra», for det beløpet som indikeres her er altså det minste, mulige beløpet du kan regne med.

Men verre er det ikke.

De fleste som skal låne penger vet hvor mye de kan tenke seg å låne, og så handler det om å se på hvor lang nedbetalingstid du kan leve med. Deretter klikker du på den grønne, rektangulære knappen «søk om lån nå» og du blir videreført til søknadsskjemaet.

Dette er et meget enkelt skjema å fylle ut, så selv om du vanligvis kanskje har skjemafrykt, så er ikke dette verre enn å fylle inn en tippekupong – så å si.

Det er svært lite informasjon som skal til, nemlig:

 • Fullt navn
 • Personnummer
 • Mobiltelefon
 • Epost
 • Kontonummer

Deretter er det bare å søke.

Søknaden blir sendt inn automatisk, og det går vanligvis ikke lang tid før du får svar.

Krav til søknad hos Fokuslån

Det er ikke mange krav til deg som søker om lån på Fokuslån, men visse krav finnes. Og de er:

 • Du må være fylt 20 år
 • Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger
 • Du må godta at Fokuslån foretar en kredittvurdering av deg

Det er altså ingen krav til en viss bruttoinntekt, og egentlig er det ikke krav til inntekt i det hele tatt i teorien. Selv om Fokuslån i praksis selvsagt kommer til foreta en kredittsjekk der de sjekker din økonomiske historie.

Dersom du er en person som ikke alltid har hatt en helt ryddig økonomi er umulig å si om du vil kunne motta et forbrukslån fra Fokuslån eller ikke, så den eneste måten du finner ut om du blir godtatt eller ikke er faktisk ved å søke.

Ingen forpliktelser

Igjen, og vi gjentar dette ofte, er det ingen forpliktelser til å akseptere et lånetilbud om du får positivt svar, så om du er interessert i å låne penger er det faktisk ingen grunn til ikke å søke.

Dersom du ikke søker vil du selvsagt aldri vite om du vil få tilslag eller ikke.

Men det er andre gode grunner til å søke, og det er det faktum at Fokuslån vurderer hver enkel lånesøker på individuelt grunnlag. Når du søker om lån vil du enten få tilslag eller avslag, og får du tilslag vil du få konkrete tall å jobbe med.

Disse tallene er gull verdt, for du kan bruke dem til å sammenligne med andre lånebanker.

Trenger jeg å oppgi hva jeg skal bruke lånet til?

Svaret er nei. Og dette er noe av det de fleste virkelig liker med forbrukslån. For finansinstitusjonene som tilbyr forbrukslån bryr seg overhodet ikke om hva du skal bruke pengene til.

Fokuslån har en relativ lav øvre lånegrense på 75.000 kroner, og dette begrenser selvsagt noe hvilke prosjekter du kan gjennomføre. Men dette forandrer selvsagt ikke det faktum at du kan bruke pengene fra lånet til absolutt hva du vil.

Renter hos Fokuslån

En ting er at det er enkelt og greit å søke om et forbrukslån, og at hele prosessen går raskt; pengene er på kontoen din etter kort tid.

Men du må selvsagt ta hensyn til hva lånet kommer til å koste deg.

Og det er da vi kommer inn på dette med renter og gebyrer. Vi skal se på selve gebyrene om et lite øyeblikk, men la oss akkurat nå fokusere på det som selvsagt er hovedsaken: Renter.

Om vi skal begynne med en noe tabloid konklusjon først kan vi si at Fokuslån generelt sett ligger i et noe høyere sjikt enn mange andre finansinstitusjoner.

Den nominelle renten på Fokuslån ligger mellom 16,9 til 23,87%. Og dette er vesentlig høyere enn mange av de andre aktørene som ligger på en nominell rente mellom 7 og 20%.

Fokuslåns nominell rente

Nominell rente forteller deg hva den løpende renten du skal betale kan komme på. Og skalaen er altså mellom like under 17% i de beste tilfeller, og nærmere 24% dersom du blir belastet topprente.

Dette er noe du selvsagt må tenke på, og se gjerne på andre anmeldelser vi har her på beste-forbrukslån.net.

Men så er det ikke bare den nominelle renten du må tenke på, for det finnes altså noe som heter gebyrer.

Fokuslåns gebyrer

Og her begynner ting å svartne ganske snart for Fokuslån.

For det finnes hovedsakelig to typer gebyrer for forbrukslån:

 • Etableringsgebyr
 • Termingebyr

Etableringsgebyret er en sum penger som finansinstitusjonen vil ha av deg umiddelbart bare for å komme i gang med å overføre lånet til deg. Et helt vanlig etableringsgebyr for mange finansinstitusjoner og banker er i dag på ca. 900.

Og da snakker vi gjerne om finansinstitusjoner som gir deg lån opptil 500.000 kroner.

Fokuslån har flere etableringsgebyr.

Dersom du låner inntil 25.000 kroner betaler du «bare» 650 kroner. Men om du vil låne mer betaler du faktisk 2.8% av lånesummen. Det vil si at om du låner maksbeløpet på 75.000 kroner, ja da må du ut med 2100 kroner.

Noe mer enn de 900 kronene mange andre finansinstitusjoner jobber med – også for lånebeløp helt opp mot 500.000 kroner.

Dette behøver ikke bety at Fokuslån ikke er et godt alternativ for deg, også fordi Fokuslån vil foreta en individuell vurdering av akkurat din situasjon. Så om du søker om et visst lån nedbetalt over 12 måneder, og naboen din gjør det samme, er det fullt mulig at dere vil få to vidt forskjellige renter.

Dette har med risikovurderinger å gjøre.

Vi nevnte den nominelle renten, men den reelle renten tar også utgangspunkt i gebyrer, og da begynner tallene å stige ganske hurtig. Legg for eksempel merke til at noen banker faktisk ikke har etableringsgebyr for lån under 70.000 kroner i det hele tatt.

Termingebyret (som du betaler hver måned) er på 45 kroner.

Nedbetalingstid hos Fokuslån

Du velger selv hvor lang nedbetalingstid du ønsker.

Fra 12 til 80 måneder.

En ting vi bør nevne med Fokuslån, som faktisk er svært positivt, er at de gir deg muligheten til en «myk start» på nedbetalingen av lånet. Dersom du ønsker å starte med en rente- og avdragsfri periode er dette mulig. Du kan selvsagt også velge å begynne tilbakebetalingen med en gang.

Fokuslåns betalingsforsikring

Mange finansinstitusjoner tilbyr betalingsforsikringer. Dette kan være greit dersom det skulle oppstå ufrivillig arbeidsledighet, sykehusopphold eller lignende. Det er imidlertid ikke like vanlig at banker og finansinstitusjoner som tilbyr så «små» lån som det Fokuslån gjør å tilby dette, og du har heller ikke denne muligheten her.

Hva sier Fokuslåns brukere?

Det flotte med lån som Fokuslån er at alt er så lite byråkratisk. Søknaden går fort, og ting tar kort tid. Det er få krav til søker, og du har pengene på kontoen din etter meget kort tid dersom du får et lånetilbud og om du velger å takke ja.

Det er også hyggelig at du kan velge en «myk» start.

Det viktigste du gjør er å studere detaljene nøye. Og den eneste måten du kan vite hva dine betingelser vil bli er ved å søke om lån.

Det nytter ikke i å spekulere om dette, og siden det er helt uforpliktende å søke om lån er dette noe vi selvsagt anbefaler dersom du har et reelt behov for lån.

Konklusjon av Fokuslån

Konklusjonen blir at dette er et lån som passer for deg som trenger en mindre sum penger. Men det er ikke dermed sagt at Fokuslån vil være det beste alternativet ditt. For å finne ut hva dine betingelser vil bli må du derfor rett og slett sende inn en søknad.

Det tar ikke mange minuttene, og det er helt uforpliktende, så det kan være perfekt for å bruke som sammenlikningsgrunnlag med tilbud du får andre steder.

Siste artikler