Låne penger

Det er en rekke forskjellige faktorer å ta i betraktning før man søker om å låne penger

I denne guiden gir vi deg en gjennomgang av det å låne penger uten sikkerhet i Norge. Hvis du leser godt gjennom vil du være bedre stilt til å velge mellom de ulike lånetilbud som finnes på markedet. På lang sikt vil dette bety et billigere lån for deg, med så gode vilkår som mulig.

Guide til å låne penger i Norge
 • Hvordan kan man låne penger?
 • Hvor raskt kan jeg låne penger?
 • Låne penger med eller uten sikkerhet
 • Låne penger uten fast inntekt
 • Når kan det være hensiktsmessig å låne penger?
 • Hvor gammel må jeg være for å låne penger?
 • Låne penger på nett

Hvordan kan man låne penger?

Start med en grundig research

Når det er snakk om å låne penger fra noen andre enn familie eller venner bør prosessen alltid starte med grundig research. Det er viktig å være en bevisst forbruker når du skal søke om lån. Dette gjelder selvfølgelig alle typer lån, som boliglån til forbrukslån. Her kan du lese mer om hvordan du får billigste forbrukslån.

Hvilke forpliktelser innebærer det å låne penger

Det å ta opp et lån er en stor økonomisk og juridisk forpliktelse, og det du må derfor sette deg inn i hva det innebærer. Den viktigste faktoren du bør kikke på når du vurderer å ta opp lån er totalkostnaden på lånet. Totalkostnaden for et lån er lånebeløpet, samt renter og gebyrer som kommer i tillegg. Når du begynner å se på dette vil du raskt oppdage at det er én primær hovedforskjell som skiller lån fra hverandre.

Dette handler om lånet som tas opp innfris med eller uten sikkerhet. Kort fortalt er det slik at jo mindre sikkerhet som stilles i et lån, jo mer koster det å låne pengene. Men dette kommer vi tilbake til litt senere.

Klarer du å betjene lånet?

Hvor mye penger du kan låne vil være avhengig av et knippe økonomiske faktorer. Først og fremst vil lånetilbydere gjøre en vurdering av betalingsevnen din. Dette gjør de ved å hente inn informasjon om inntekten din, i tillegg til at de gjennomfører en kredittsjekk.

Basert på disse opplysningene kan banken vurdere om det er realistisk at du vil klare å betjene lånet du har søkt om. Dette er også grunnen til at renta du får på et lån har så stor innvirkning på om du vil klare å administrere det. Når du låner penger med lav rente betyr det i prinsippet at det koster mindre å låne pengene enn med en høy rente. På dette punktet er det derfor veldig viktig at du har en god forståelse av forskjellen på lån med og uten sikkerhet. Når du låner penger uten sikkerhet vil det koste deg mer i renter og gebyrer.

Hvor raskt kan jeg låne penger?

Så er det selvfølgelig mange som lurer på hvor raskt det er mulig å få lånt penger.

Det gjennomføres tusenvis av søk i Norge hver eneste dag på hvordan man kan låne penger fort.

Dersom du trenger penger så raskt som mulig er det sannsynligvis et usikret lån, som vil gi deg pengene raskest. Men det er viktig å være klar over at selv med disse lånene er det visse sjekker banken må gjennomføre før de kan innfri lånesøknaden din.

Når du blir stilt overfor slike annonser må du som forbruker holde hodet kaldt.

 • Hva slags rente tilbyr banken?
 • Hvilke vilkår vil du få på lånet?

Vurder lånesøknaden

Selv om du trenger å låne penger med en gang er det allikevel viktig at du stopper opp og vurderer lånesøknaden din.

Til syvende og sist er det nemlig du som vil stå som økonomisk og juridisk ansvarlig for lånet du tar opp. Og det er det viktig å ta innover seg.

Når dette er sagt er det visse banker som tilbyr lån hvor du får pengene på konto samme dag. Hos disse tilbyderne er det snakk om smålån, som sjeldent er på mer enn 20.000 kroner. I disse tilfellene er det mulig å låne penger på SMS, som kan være veldig praktisk hvis du trenger å låne penger fort. Men igjen bør du ta deg tid til å se over totalkostnaden på lånet. En grei tommelfingerregel å følge er at jo raskere en bank kan behandle søknaden din, jo dyrere vil det som oftest bli for deg.

Når du låner penger på SMS, for eksempel, er det helt vanlig med en effektiv rente på over 200%

låne penger

Låne penger med eller uten sikkerhet

Da er vi kommet til den største forskjellen på lånene som tilbys i Norge. Det finnes to hovedtyper av lån: lån med og lån uten sikkerhet.

Låne penger med sikkerhet

Som oftest vil lån med sikkerhet ta denne sikkerheten i boligen din. Dette er grunnen til at boliglån har en såpass lav rente – og en svært lav rente når man sammenligner med lån uten sikkerhet.

Banken vet akkurat hvor mye boligen er verdt før de innfrir lånet ditt. Og med denne panten i boligen løper de en forholdsvis lav risiko, fordi de har sikkerhet i husets eller leilighetens verdi. Så når man søker om lån til bolig stiller man automatisk sterkere økonomisk nettopp fordi banken kan bruke boligverdien som en slags egenkapital.

Låne penger uten sikkerhet

Når man låner penger uten sikkerhet i bolig snakker man som oftest om det som heter forbrukslån. Disse tilbys per i dag på opptil 500.000 kroner. Ulempen med lån uten sikkerhet i bolig er nettopp denne mangelen på sikkerhet. Banken som innfrir usikret lån har ingen eiendeler å vurdere som egenkapital i lånesøknaden din. Derfor løper de en høyere risiko ved å innvilge et slikt lån. De er helt avhengige av at du som forbruker vil klare å betale for lånet ditt.

Og den eneste måten de kan forsikre seg om dette er ved å justere opp renten på lånet. Dette er grunnen til at slike lån er så veldig mye dyrere enn lån med sikkerhet i bolig.

La oss sammenligne et lån med og et lån uten sikkerhet i bolig

Lån med sikkerhet i bolig

Lånebeløp: 500.000 kroner

Nedbetalingstid: 15 år

Effektiv rente: 2,98%

Rentekostnader: 117.871 kroner

Månedsbeløp: 3438 kroner

Lån uten sikkerhet i bolig

Lånebeløp: 500.000 kroner

Nedbetalingstid: 15 år

Effektiv rente: 14,04%

Rentekostnader: 642.129 kroner

Månedsbeløp: 6345 kroner

Som man kan se er det vesentlig mer kostbart å ta et lån uten sikkerhet mot et låne med sikkerhet i for eksempel bolig

Låne penger uten fast inntekt

Det er fullt mulig å få lånt penger uten jobb eller med lav inntekt i Norge.

For å få innfridd et lån på disse premissene er du imidlertid avhengig av å søke om et smålån som er mindre kritisk til kreditsjekken. Dette er som oftest et lånebeløp mellom 1000 - 50 000 kroner.  Du må måtte beregne en veldig høy effektiv rente, men om det er en kortsiktig løsning så kan det være en utvei om du absolutt trenger litt penger nå.

Resultatet av dette er at disse bankene tar mer betalt for å låne deg pengene.

Så når du skal låne penger med lav inntekt ligger det meste av ansvaret hos deg som forbruker. Da må du trå varsomt slik at du ikke blir sittende med et lån du ikke klarer å betjene. Tenk gjennom hvordan månedsutgiftene på lånet vil påvirke den økonomiske hverdagen din. Det kan være vanskelig å takke nei hvis du først får lånesøknaden din innfridd.

Låne penger som student

Dersom du trenger å låne penger som student må du være klar over at lånemulighetene dine er forholdsvis begrensede. Det kan godt hende at en tilbyder av forbrukslån vil innfri lånesøknaden din. Men du kan ikke regne med å få et særlig høyt lånebeløp godkjent. Sannsynligvis vil det være snakk om noen få tusen kroner. Da kan det faktisk hende at det vil være mer gunstig å kikke på muligheten for et kredittkort med god betalingsutsettelse. Eller å spare opp pengene på egenhånd.

Usikrede lån har veldig høye totalkostnader. Så hvis du skal låne penger som student må du være sikker på at du ønsker å bruke pengene det vil koste i renteutgifter og termingebyrer.

Når kan det være hensiktsmessig å låne penger?

Det er en rekke situasjoner hvor det kan være fordelaktig å ta opp et lån, fremfor å spare opp pengene over tid.

låne penger til forbruk

Låne penger til å starte firma

I forretningssituasjoner kan man for eksempel trenge penger til aksjekapital eller til eget firma. Hvis du har gjort en analyse basert på reelle data og ser at lånekostnaden vil være kurant å betjene kan det være hensiktsmessig å ta opp et lån til slike formål. Da bør du imidlertid se etter tilbud som er skreddersydd for å låne penger til eget firma eller aksjekapital. På denne måten får du en gunstig rente og et lån som passer behovene dine.

Låne penger til privat bruk

Har dere lyst til å pusse opp bad eller kjøkken? Det finnes en rekke lån både med og uten sikkerhet som kan gjøre drømmen om til virkelighet. Har dere mulighet til å ta opp et lån til oppussing med sikkerhet i boligen deres bør dere gjøre det.

Som student i Norge vil du som oftest motta studielån fra Lånekassen.

Men dersom du bor i Oslo eller en annen storby med høye leie- og levekostnader kan det være vanskelig å få pengene til å strekke til. Dersom du skal låne penger som student bør du imidlertid passe på å gjøre en grundig vurdering av betalingsevnen din før du søker om lån.

Hvordan vil hverdagen din se ut med et par hundre eller tusen ekstra i låneutgifter hver måned?

Hvis du trenger å låne penger til å betale inkasso er det en del ting du bør være klar over. For det første er det svært få lånetilbydere som innfrir søknader når søkeren har aktive inkassosaker registrert på seg. Det betyr at du må ta opp et lån med høyere risiko dersom du skal bruke det til å betale inkasso. Resultatet av et lån med større risiko er en dyrere rente og høyere totalkostnad på lånet.

Denne infographicien gir et godt bilde på hva folk låner penger for i 2016

hva brukes forbrukslån til

Hvor gammel må jeg være for å låne penger?

Det er forskjell på hvor gammel du må være for å søke om lån.

Minimum 18 år gammel

Samtlige lån har selvfølgelig minimumsaldersgrense på 18 år. Men det finnes også lån hvor du må være 20 eller 25 år gammel for å få søknaden innfridd.

Om du er 18 eller 20 år og ønsker å låne penger på dagen er det imidlertid viktig at du holder hodet kaldt. Du må gjøre akkurat samme vurdering som andre forbrukere som skal ta opp et usikret lån gjør.

 • Vil du klare å betjene månedsbeløpene dine?
 • Hvor mye penger har du lyst til å bruke på lånet totalt sett?
 • Hvordan vil hverdagen din se ut når du må administrere lånet?

Dette er viktige spørsmål å stille seg selv, uansett hvilken situasjon du står overfor og grunnen til at du trenger pengene.

Låne penger på nett

Å låne penger online er heldigvis veldig enkelt i Norge. Nesten alle banktjenestene våre er digitaliserte og søknad om lån både med og uten sikkerhet er intet unntak. Du fyller enkelt inn lånebeløpet du ønsker.

På de fleste nettbaserte søknadstjenestene holder det også at du legger inn personnummer, navn og adresse. Bankene vil bruke denne informasjonen til å gjennomføre en kredittsjekk av deg og annet nødvendig papirarbeid for å behandle lånesøknaden din.

Du kan også låne penger med Bank-ID. Hvis du er ute etter et raskt lån med penger på dagen bør du definitivt benytte deg av muligheten for å låne penger online. Da blir søknaden din behandlet så fort som mulig og du får i svar i løpet av 24 timer hos de fleste tilbyderne

 

Brukerrangering:
star star star star star
star star star star star
4.7 /5 baserat på 39 tilbakemeldinger

Siste artikler