Oppdatert: 12.04.2018

Forbrukslån eller kredittkort? Hva skal man velge?

En gang i blant kan de fleste av oss ha behov for en liten økonomisk boost i hverdagen.

Kanskje du helt har glemt at dette er måneden strømregningen kommer eller kanskje vaskemaskinen bestemte seg for å ta kvelden? Det finnes mange grunner til at man trenger litt ekstra penger på kort varsel. I slike tilfeller kan det være greit å låne litt penger.

Når man skal låne penger på relativt kort varsel er det hovedsakelig to former for kreditt som er tilgjengelig for oss. Vi kan søke om et forbrukslån eller vi kan bruke kredittkortet. Men hva kjennetegner egentlig de to ulike låneformene? Når er det beste å bruke kredittkortet og når bør man ta seg tid til å søke om et forbrukslån? Dette er spørsmål vi skal besvare i denne artikkelen.

Forbrukslån

Markedet for forbrukslån har hatt en voldsom utvikling de siste årene, og i dag er hele prosessen, fra du starter med å orientere deg i markedet til du har pengene på konto, svært enkel. Ofte kan du har pengene på konto bare noen dager etter at du sendte inn søknaden. Det finnes også egne nettportaler hvor du kan sende inne søknadsinformasjonen din, og de vil da søke om lån for deg hos en rekke aktører.

Oversiktlig og forutsigbart

Forbrukslånene som tilbys varierer fra 5000kr til 500 000kr. Hvor mye du kan låne vil være avhengig av en rekke faktorer som blant annet inntekt, gjeld og utdanning. Du slipper uansett å gi sikkerhet i fast eiendom når du låner penger. Med et forbrukslån kan du som regel få låne mer penger enn du kan gjennom et kredittkort, så til større innkjøp er forbrukslån veien gå.

Nedbetalingsplan

Fordelen med et forbrukslån er at du låner ett fast beløp som du får utbetalt raskt. Du får samtidig en nedbetalingsplan hvor du kan se hvor mye du skal betale tilbake hver måned frem til du har betalt ned lånet. Dette gir deg en stabil, oversiktlig og trygg økonomi og gjør det lett å planlegge. Bankene gir deg ofte mulighet til å selv velge hvor lang nedbetalingstid du skal ha og da også hvor mye du har råd til å betale hver måned. Her er det lurt å betale så mye som mulig, uten å bli for ambisiøs.

Billig

Renten på et forbrukslån vil som regel alltid være bedre enn renten du får på et kredittkort. Dette gjør at det er billigere å ta opp et forbrukslån enn kredittkortgjeld. Har du muligheten og tiden, bør du derfor søke om forbrukslån hvis du trenger ekstra penger til oppussing, reparasjoner, ferier og lignende.

Refinansiering

Et forbrukslån kan være en ypperlig mulighet til å samla flere smålån og kredittkortgjeld. Da kan du forholde deg til én bank og ettersom renten vil være bedre på forbrukslånet kan du spare mye penger.

Kredittkort

Når du skal få deg ett kredittkort må du først sende inn en søknad til banken. Da ser banken på inntekten din, hvor mye gjeld du har og en rekke andre faktorer før de bestemmer seg for om du skal få et kredittkort og eventuelt hva kredittgrensen din skal være. Når du bruker kredittkortet tar du i praksis opp et lite lån hos banken din. Senere vil banken sende deg en regning på pengen du har lånt. Det vil si at når du først har fått godkjent den ene søknaden om kredittkort har du muligheten til når som helst å låne litt penger av banken. Hvor mye du kan låne er avhengig av hvilken kredittgrense du har.

Raskt og fleksibelt

Kredittkort er en svært raskt og fleksibel måte å låne penger på. Du trenger ikke å vente på å få godkjent en søknad hver gang du trenger litt penger, og kredittkortet egner seg godt til å betale små- og mellomstore beløp.

Kan være gratis

De fleste kredittkort gir deg en rentefri periode på mellom 30 og 90 dager. Det vil si at så lenge du betaler tilbake pengene før den tid, slipper du å betale renter på lånet. Da er lånet faktisk helt gratis, i motsetning til forbrukslån hvor renten som regel løper fra første dag.

Fordelsprogrammer

De aller fleste kredittkort kommer med en rekke fordeler for deg som er kunde. Cashback, bonuser og rabatter kan spare deg for tusenvis av kroner hvert år. Dette er fordeler du ikke får gjennom et forbrukslån.

Reiseforsikring

Velger du å betale ferien med kredittkortet vil du som regel få en gratis reiseforsikring med på kjøpet. Mange av reiseforsikringene er svært gode og fungerer godt som et ekstra sikkerhetsnett ved siden av en tradisjonell reiseforsikring.

Buffer

Kredittkortet fungere som en buffer i hverdagsøkonomien. Det gir deg de pengene du trenger, akkurat når du trenger dem. Så lenge du betaler regningen før den forfaller vil som regel lånet være helt gratis. Dette gjør kredittkortet til et utmerket redskap når du skal betale små- og mellomstore beløp og holder deg i gang mens du venter på neste lønning.

Oppsummert

Velg forbrukslån hvis:

• Du trenger et større beløp og har tid til å vente noen dager.
• Du vil ha den beste renten, og en forutsigbar økonomi.
• Du vil samle flere smålån og spare mye penger.
• Du skal gjøre et større kjøp eller investering.

Velg Kredittkortet hvis:

• Du ønsker fleksibilitet i hverdagen og vil låne mange små beløp.
• Du trenger penger raskt.
• Du betaler regningen før den rentefrie perioden utløper.
• Du vil ha alle fordelene som kommer med kredittkortet.

Siste artikler