Oppdatert: 15.04.2024
VPN - hvordan surfe sikkert

Hva er VPN – og hvordan finner man den beste?

En stadig større del av våre liv tilbringes på nettet og med økt oppkobling kommer også økt risiko. Når vi surfer på nettet, deler vi ofte personlig informasjon som kan havne i feil hender som hos hackere, eller andre uønskede overvåkingsenheter. Da kan Virtual Private Network (VPN) kan være en løsning.

Hva er VPN?

Det er mange som lurer på hvordan VPN fungerer og hva er VPN egentlig ? VPN brukes for å beskytte personvern og sikkerhet på nettet ved å kryptere data og skjule IP-adresser. En VPN fungerer som en  privat tunnel mellom enheten din og Internett. Den krypterer dataene dine, skjuler din IP-adresse og beskytter dermed din online-identitet.

Er VPN er lovlig i Norge?

Å bruke VPN-tjenester for å beskytte sine personlige data og surfe anonymt på nettet er lovlig. Å bruke VPN til mer lyssky formål, som for eksempel til omgåelse av opphavsrettsbeskyttelse, er forbudt og kan føre til juridiske konsekvenser. Så lenge VPN brukes på en lovlig måte, er det ingen problemer med å bruke det i Norge.

Topp 5 nettsider for sammenligning av VPN i  Norge

  • IT avisen: Selv om dette nettstedet ikke er begrenset til VPN-anmeldelser, tilbyr det en omfattende liste over VPN-tjenester. Deres rangeringer tar sikte på å fremheve tjenester som er dedikert til personvern og sikkerhet.
  • Dagbladet VPN: Her kan du sammenligne og få detaljerte vurderinger av flere populære VPN fra forskjellige leverandører med fokus på hastighet, personvern og tilgjengelighet. Deres sammenligninger gir en grundig oversikt over fordeler og ulemper ved hver tjeneste. Du kan lese detaljerte anmeldelser om forskjellige VPN leverandører og finne beste VPN 2024. 
  • VPN Guiden: En pålitelig kilde for VPN-anmeldelser og sammenligninger, med fokus på hastighet, pålitelighet og brukervennlighet. De tilbyr også nyttige artikler og guider for å hjelpe brukere med å ta informerte valg.
  • Techradar.no:  Dette nettstedet  tester regelmessig ulike tjenester for å sikre nøyaktige og pålitelige anmeldelser. Her kan du lese grundige vurderinger og sammenligninger av VPN-tjenester, med vekt på personvern, sikkerhet og funksjonalitet

Hva skal man se på når man velger VPN? 

Når du ska velge en VPN så er det viktigste at du vet hva dus kal bruke den til. Du bør sammenligne flere parameter men de viktigste tre er:

  1. Pris: Det kan ofte lønne seg å binde opp seg – men sammenligner alltid flere leverandører. Det er også mulig å bruke gratis VPN. 
  2. Bruksområde: Skal du bruke VPN for streaming av videoer på nettet? Sørg for at du velger en  VPN med stabil tilkobling og rask overføringshastighet. Sjekk hvordan Netflix og andre streamingtjenester fungerer og les tester og omtaler fra andre brukere.
  3. Programvare, sikkerhet og funksjoner : Ha fokus på Interface-løsninger og brukergrensesnitt – da det kan variere mye mellom ulike vpn-leverandører. Se også på  hvilken krypteringsmetode de bruker, om de har dedikerte servere og hvilket router-oppsett de har. 

 

Siste artikler