Oppdatert: 09.03.2023
Når bør du ta forbrukslån?

6 tips for å spare penger på mat

Stigende matvarepriser er et stort problem for mange husholdninger. Her er 6 tips på hvordan du kan få matbudsjettet til å vare lengre.

Stigende matvarepriser er et stort problem for mange. Mange husholdninger har problem med å få økonomi til å gå rundt på grunn av prisøkningene. 

Sammenlign alltid priser

Meld deg inn i kundeklubber så du alltid får tilgang til ekstrapriser og rabatter. Det er store prisforskjeller mellom matbutikker – ved å ha oversikt og alltid sammenligne matpriser kan du spe ut matbudsjettet lengre. Bruker du et kredittkort med matvarerabatt kan du spare enda mere,  men da er det viktig at du betaler fakturaen før den blir rentebærende.

6 tips for å holde nede matbudsjettet

  • Planlegg innkjøpene, og hold deg til handlelisten – Kjøp bare det du trenger.
  • Sjekk kilopriser og kjøp store pakninger om du har plass i fryseren.
  • Bytt til butikkens billigmerker – unngå matsnobberi
  • Bytt ut dyre proteinkilder som kjøtt mot vegetariske alternativ.
  • Bruk fryseren aktivt – nesten all mat kan fryses.
  • Ikke kast mat – bruk rester og planlegg middagen utifra hva du har i kjøleskapet.

Handle billig mat i Sverige?

Nordmenn er glade i å dra over grensen å handle billigere produkter på såkalt “Harrytur. Men det er viktig å vite at prisøkningen i Sverige faktisk har vært på over 14 prosent siden i fjor. I følge en artikkel i Expressen Låneguiden har enkelte produkter steget mer enn 30 prosent. Den største prisøkningen ser man på produkter som kaffe, smør og visse grønnsaker som har steget med opptil 40 prosent på ett år. Men også typiske “harryhandel” kategorier som kjøtt, ost og godteri har økt med mellom 8 opptil 24 prosent.

Låneguiden har også undersøkt prisforskjellene mellom forskjellige butikker i Sverige. De kom fram til at det er store forskjeller mellom ulike butikker.  For et kilo herrgårdsost skillte det over 20 kroner kiloen. Det er viktig å velge rett butikk når man handler hos søta bror.  Du kan fremdeles spare penger på mat i Sverige – men pass på at du sammenligner priser før du handler og glem ikke å ta med eventuelle transportkostnader og valutaforskjeller.

Siste artikler