Oppdatert: 10.05.2018
hva er termingebyr

Hva er termingebyr?

Et termingebyr er et månedlig gebyr, betalt ved hver termin av et lån.

Termingebyr kan legges til lån med sikkerhet, som boliglån eller billån, lån uten sikkerhet, som forbrukslån eller smålån, og kredittkortlån (kredittkortgjeld). Prisen for et termingebyr vil avhenge av långivers retningslinjer for kostnader på lån.

Termin på et lån betyr frekvensen på innbetaling av gjelden. De fleste lån har 12 terminer i året, altså ett avdrag hver måned. Termingebyret er et tilleggsgebyr som må betales av låntakeren sammen med de faste avdragene.

Termingebyret representerer långivers beregnede kostnader for forvaltning av lånet. Gebyret kalles også for administrasjonsgebyr av noen långivere. Prisen på termingebyr ligger generelt på mellom 30 kroner og 70 kroner.

Termingebyret er sammen med etableringsgebyret tilleggsfaktorer for beregning av effektiv rente på et lån. Prosenten termingebyret representerer av lånets totalbeløp, samt nedbetalingsperioden, vil bestemme hvordan effektiv rente påvirkes av termingebyret.

Ingen termingebyr

Det er vanlig at kredittkort og lån med sikkerhet tilbys uten termingebyr. Det er mer sjeldent at forbrukslån, altså lån uten sikkerhet, kommer uten termingebyr.

Les mer om termingebyr på Store Norske leksikon

Les mer: Lån uten sikkerhet – hva det betyr for deg som tar opp forbrukslån

Siste artikler