Oppdatert: 10.05.2018
hva er smalan

Hva er smålån?

Smålån er mindre lån uten sikkerhet (forbrukslån).

Generelt sett anses et smålån som et lån på mellom 5000 kroner og 70.000-100.000 kroner. Noen långivere tilbyr kun smålån, mens andre innvilger lånebeløp på mellom 5000 og 500.000 kroner.

Smålån kan innvilges med og uten kredittsjekk. Det er vanlig at långivere som kun tilbyr smålån gjør dette uten kredittvurdering av lånsøker. Dette medfører som oftest en betydelig høyere rente enn hos långivere som gjennomfører kredittsjekk.

Noen smålån kommer i form av såkalte SMS-lån (lånesøknad innsendt og innvilget via mobiltelefon). Disse lånene er på maksimalt 50.000 kroner i Norge. Den effektive renten på smålån via SMS er den høyeste på markedet, på mellom 20%-120% for større lånebeløp.

Smålån har generelt sett en svært høy effektiv rente. Denne vil primært påvirkes av ønsket lånebeløp, der et lavere beløp medfører en høyere rente. På smålån under 5000 kroner er det vanlig at effektiv rente ligger på over 1000%.

Smålån er primært tiltenkt finansiering av middels til høye utgifter. Dette kan være møbler, elektronikk, reiser eller hvitevarer. For låntaker vil en kort nedbetalingstid være gunstigst på smålån, grunnet den høye effektive renten.

Les mer: Hvor mye kan jeg låne?

Les mer om foretak som kan tilby lån på Finanstilsynet sine sider

Siste artikler