Oppdatert: 22.05.2018

Kan forbrukslån faktisk bedre økonomien din?

Forbrukslån kan være til hjelp i mange situasjoner.

Enten du ønsker å investere i noe nytt eller om du for eksempel ønsker å pusse opp boligen, så kan et forbrukslån være nødvendig for å gjennomføre investeringen eller prosjektet. Et forbrukslån kan gi muligheter for å kjøpe noe man lenge har ønsket seg, dra på ferie eller starte opp sitt eget firma.

Det er mange situasjoner som kan løses med et forbrukslån, også om det dukker opp økonomiske utfordringer. Hvis man i perioder må håndtere en økonomisk situasjon som ville kreve mesteparten av inntekten. Kan det gjøre at det blir vanskelig å betale for seg i periodene det gjelder. Da kan det være en stor fordel å ta opp et forbrukslån og heller betale mindre avdrag hver måned. Det er viktig å vurdere situasjonen før man tar et forbrukslån. Pass på at det ikke forverrer situasjonen i stedet for å gi bedre økonomi.

Refinansiere dyre lån

Den mest opplagte situasjonen som gjør at forbrukslån kan bedre økonomien din, er hvis du har endt opp i en situasjon hvor du har flere dyre smålån eller avbetalinger. Det er lite gunstig å ende opp med flere lån av denne typen. Det kan føre til at mesteparten av inntekten går til betaling av gjeld. For å bedre denne situasjonen, så kan man refinansiere disse smålånene og avbetalingene enten ved hjelp av boliglån eller med forbrukslån. For at denne typen refinansiering skal fungere, så må man finne et forbrukslån som gir bedre betingelser enn de andre lånene man hadde slik at man faktisk sparer penger. De fleste tilbydere tilbyr refinansieringslån. Det gjør det mulig å hente inn flere tilbud for å finne det lånet som har best betingelser.

Perioder med høye utgifter

I perioder kan man også oppleve at man må dekke flere utgifter enn man vanligvis gjør. For eksempel kan det være man må reparere bilen samtidig som man må ha nye dekk på den. For mange kan dette være nok til at man må spare på alle andre utgifter for å håndtere situasjonen. Nødvendige utgifter eller ansvar man må håndtere som man ikke var forberedt på kan gjøre at pengene i perioder ikke strekker til. Hvis man kommer i en slik situasjon, så kan man løse dette ved å benytte et forbrukslån hvor man tilpasser lånebeløpet i forhold til hvor lang nedbetalingstid man velger. I stedet for da og ha høye utgifter over en kort periode, så kan man ha lavere utgifter over en lengre periode.
Les mer om inntekter og utgifter på Statistisk sentralbyrå

Nødvendige investeringer

En annen situasjon hvor forbrukslån kan være en fordel, er om man står overfor nødvendige investeringer. For eksempel kan det være man er nødt til å reparere taket på huset fordi det rett og slett begynner å bli gammelt. Dette kan være en stor investering dersom man ikke allerede har pengene som trengs. Et forbrukslån vil da kunne bedre økonomien ved å spre denne utgiften over en lengre periode.

Uforutsette utgifter

En vanlig problemstilling som kan gjøre at man får økonomiske utfordringer i en periode, er om noe går i stykker. Hvis man opplever at bilen slutter å fungere kan dette være en utfordring man er nødt til å løse. Når man bor en hel familie i en bolig kan det være en stor utfordring å klare seg uten bil. Da kan det være en fordel med et forbrukslån for å legge grunnlag for en bedre økonomi.

Les mer: Låne penger på nett uten sikkerhet

Siste artikler