Oppdatert: 30.05.2018
Når bør du ta forbrukslån?

Når bør du ta forbrukslån?

Det kan være vanskelig for mange å bestemme seg for når det er praktisk å ta opp et forbrukslån.

Det er helt avhengig av hva som er praktisk for deg og din økonomiske situasjon. Det viktigste når du skal ta opp forbrukslån er at du tar deg tid til å finne ut hva som passer din økonomiske situasjon. Er dette faktisk en praktisk løsning for deg. Altfor mange benytter seg av forbrukslån for å håndtere ting de kanskje ikke hadde behov for. Ofte tar de lån på tidspunkter som ikke passer bra inn i den økonomiske situasjonen. Hvis du tar deg tiden som trengs for å vurdere om du kan få et godt tilbud. Da vil det som oftest være praktisk å ta forbrukslån etter denne vurderingen.

Når man tar opp et forbrukslån, så bør dette være for å løse en situasjon man ønsker å få løst. Hvilken situasjon dette måtte være, er det kun du som kan bestemme. Hvis du ønsker å kjøpe deg en ny motorsykkel eller bygge på huset. Dette er noe man må vurdere. Ved å bruke tid på å vurdere tilbud, fordeler og ulemper. Da vil du ha en god mulighet til å løse mange utfordringer som du ellers ikke hadde kunnet løse like praktisk. Det kan ende opp med at lånet ikke vil påvirke økonomien din på noen betydelig måte.

Passer for økonomien

Mange som ønsker å ta forbrukslån, gjør gjerne dette i forhold til at det er noe de ønsker i stedet for å vurdere hvordan det passer å gjøre det. Det er kun du selv som kan vurdere hvilken situasjon du går inn i. Tilbyderne vil vurdere din økonomiske situasjon, men de kan ikke avgjøre om du kan håndtere forbrukslånet du ønsker eller ikke. Det viktigste er å vurdere om et eventuelt forbrukslån passer inn i din økonomiske situasjon. Man bør passe på å fortsette å ha godt med rom i økonomien slik at man ikke ender opp med å ikke kunne håndtere hverdagens økonomiske utfordringer.

Når det finnes gode tilbud for forbrukslån

En annen faktor for å bestemme når det er praktisk å ta forbrukslån, er å vurdere når man kan få et godt tilbud i forhold til lånet man ønsker. Det kan enten være på grunn av markedssituasjoner, eller det kan være i forhold til ens egen økonomiske situasjon. Hvis man ikke tar seg tid til å undersøke hva som er det beste tilbudet man kan få, så er kan det variere mye hva du faktisk må betale. Hvis du for eksempel tar opp et forbrukslån på 300000kr til en pris på 15% rente, så betaler du 45000kr i rente per år, mens hvis du får et lån til 10% rente, så kan du komme helt ned i 30000kr per år. Dette er 15000kr som kan være en meget hyggelig strandferie for to personer som du ellers kanskje ikke ville hatt råd til.

Det løser en problemstilling

Hvis man skal ta et forbrukslån, så bør det være en grunn til at man ønsker det. Det er ikke alltid så lurt å ta opp et forbrukslån bare for å få tilgang til kontanter uten noen spesiell grunn. Da kan man ende opp med å bruke opp pengene uten egentlig å få så mye igjen for det. Hvis du skal bruke lånet til å pusse opp huset eller til å kjøpe en båt, så kan det gjøre at du kan få gjort noe som du ønsket å gjøre uansett og du kan gjøre det nå uten at det nødvendigvis koster deg så mye mer enn det ellers ville gjort å ofre de kronene du gjør for å betale det tilbake.

Les mer: Får du ikke lån? Her er noen gode tips
Les mer: Retningslinjer for forbrukslån – Finanstilsynet

Siste artikler