Oppdatert: 08.06.2018
ting å være oppmerksom på ved forbrukslån

Ting å være oppmerksom på ved forbrukslån

Det er mange fordeler ved å ta et forbrukslån. Hvis du ikke er oppmerksom når du søker, kan du ende opp med et lån som er vesentlig dyrere enn tenkt

Det er ikke komplisert å finne det rette forbrukslånet, men det krever at du bruker tid nok til å sjekke hva du faktisk får tilbudt. Selv om det er praktisk å benytte seg av et forbrukslån kan det også bli en ulempe. Det finnes mange forskjellige betingelser når man søker forbrukslån. Du får sjelden tilbudt den renten som de markedsfører som sin minimumsrente. Man vil i de fleste tilfeller få tilbud i forhold til en individuell vurdering. I noen tilfeller kan man også velge lån som har betingelser man ikke trodde var mulig. For eksempel kan man låne penger på dagen med såkalte mikrolån, men da må man være klar over at de i noen tilfeller kan være ekstremt dyre i forhold til andre lån.

Hvis man er oppmerksom når man leter etter forbrukslån kan man finne et lån med gode betingelser. I hovedsak går det på at du bør være klar over hvordan du bør sammenlikne lånene. Du bør være klar over at tilbydere av forbrukslån ikke tilbyr faste priser. De tilbyr priser vurdert på din økonomi. I tillegg til dette må du være klar over at du kan risikere at renter øker over tid. Du bør derfor alltid beregne litt rom i økonomien.

Bruk effektiv rente for å sammenlikne

Når du skal sammenlikne lån vil du få oppgitt en nominell rente og en effektiv rente. Sistnevnte er resultatet av at man for en del år tilbake ikke behøvde å presentere priser på lån i forhold til en årlig pris. I stedet var det flere tilbydere som reklamerte med en månedlig pris. I så tilfelle vil det være vanskelig for mange å vurdere hvor mye lånet koster. Finanstilsynet har derfor innført krav om at man skal presentere et priseksempel på lånet, i tillegg til at alle rentenivåer skal være i forhold til en årlig rente, ikke en månedlig.Nominell rente er en fast prosentandel av lånebeløpet man låner som må betales til tilbyder hvert år, delt opp i månedlige rentebeløp, i tillegg til at man betaler et avdrag på lånet.

For mange er dette litt vanskelig å forholde seg til fordi lånebeløpet endrer seg i forhold til avdrag betalt. I tillegg krever mange gebyrer som ikke vises i en nominell rentesats. På grunn av dette innførte man en effektiv rente. Alle synes ikke det er like enkelt å forholde seg til denne måten å prisgi et produkt på, men det er det enkleste i forhold til måten tilbydere i alle år har prisgitt lån. Effektive renter inkluderer gebyrene du betaler, men ulempen med disse er at de er forskjellige i forhold til hvor mye lånebeløpet er. Når du skal sammenlikne lån, er dette den mest logiske måten å sammenlikne dem på for å finne det beste lånet.

Utbetaling på dagen kan være kostbart

Man bør forsøke å unngå behov for lån som utbetales på dagen. Det finnes noen tilbydere som gir en god pris også på denne typen lån, men mange krever relativt høye priser for dem.

Lånerammer kan være lønnsomt

Du kan i mange tilfeller få tilbud om en låneramme i stedet for et lån. Da betaler man kun rente for den delen av lånet man benytter, men man betaler som oftest også gebyrer. Hvis du ikke trenger alle pengene med en gang, så kan dette være lønnsomt selv om man betaler en høyere rente for dette lånet i forhold til et annet.

De fleste tilbydere gir deg betingelser basert på individuell vurdering

De fleste tilbydere gir deg betingelser i forhold til en individuell vurdering, og ikke på grunnlag av deres laveste markedsførte rente. På grunn av dette må man søke flere steder for å sammenlikne betingelser. Hvis man ikke vil bruke tiden på dette, så kan man i stedet benytte en lånmegler til å gjøre denne jobben.

Les mer: Får du ikke lån? Her er noen gode tips

Siste artikler