Dersom man står overfor en situasjon hvor man trenger penger raskt er det mange som vurderer et forbrukslån. For noen handler det helt enkelt om de trenger penger til regninger eller annen gjeld. For andre handler det om at de ønsker seg noe de ikke ønsker å måtte spare til. Uansett hvilken situasjon du er i er det viktig å gjøre deg kjent med hva det betyr å ta opp et forbrukslån.
Ta innover deg konsekvensene lånet vil ha på økonomien din
Når vi har fryktelig lyst på noe eller økonomien er trang er det fort gjort å handle mer på impuls enn vi gjør til vanlig. Allikevel er det svært viktig å ta et steg tilbake og gjøre en realistisk vurdering før du tar opp forbrukslån. En slik gjeld, uansett hvor stor eller liten den blir, vil ha konsekvenser for privatøkonomien din. Før du søker er det lurt å skaffe seg en god oversikt over hva slags innvirkning et forbrukslån vil ha. Hvor mye kommer lånet til å koste deg i måneden? Vil økonomien bli trangere? Hvor mye penger har du til overs i måneden til å betjene forbrukslånet? Ta deg god tid til å tenke over disse spørsmålene. Det kan også være lurt å sette opp et månedsbudsjett for å vurdere om det er realistisk å ta opp lånet.
Sjekk at du faktisk har råd til å betjene forbrukslånet
Når du har satt opp månedsbudsjettet ditt vil det fort bli tydelig hvor mye penger du egentlig har å rutte med. Hvis man har veldig lyst på noe og vurderer å ta opp et lån for å kjøpe det er det lett å skape en slags imaginær økonomi. Du konstruerer altså et bilde av privatøkonomien din som ikke nødvendigvis er helt realistisk. Hvis du eksempelvis ser i budsjettet ditt at du har 2000 kroner til overs i måneden kan du ikke betjene et forbrukslån som koster mer enn dette. Allikevel er det mange som tenker at de kan bruke litt mindre her eller der og dermed håndtere lånebeløpet de ønsker seg. Før du søker om forbrukslån må du forsikre deg om at du ikke går i denne fella. Da er det fort gjort å bli sittende igjen med et forbrukslån du ikke egentlig har råd til å betjene.
Forbrukslån eller spare?
Det er alltid lurt å vurdere om det er et gunstigere alternativ å spare opp pengene du vil låne. Men fordi vi mennesker instinktivt trenger umiddelbar behovstilfredsstillelse er det ekstremt vanskelig å spare i stedet for å kjøpe. Du har helt sikkert opplevd dette mange ganger i hverdagen. Du vet at pengene du har på sparekontoen burde få stå i fred. Allikevel ønsker du deg så inderlig den veska eller du har så lyst til å gå ut og spise den middagen. Og plutselig er pengene brukt opp.
Dette skjer fordi vi instinktivt har lettere for å falle for fristelsen og innfri behovstilfredsstillelsen vår enn å la den være. Det er imidlertid viktig å huske at et forbrukslån er gjeld. Og så lenge du har kjøpt noe med lånte penger eier du det ikke før lånet er nedbetalt. Ta en dyp pust og vurder om du kan spare opp pengene før du søker om forbrukslånet.
Hvilken rente får du på forbrukslånet?
Dersom du har bestemt deg for å ta opp et forbrukslån er renten du får det viktigste å følge med på. Tilbyderne av forbrukslån i Norge er i skarp konkurranse med hverandre og ønsker derfor å til enhver tid tilby de beste vilkårene. Det er en fordel for oss som forbrukere. Benytt deg av den tøffe konkurransen og gjør en grundig undersøkelse av hvor du får det beste tilbudet. Renta bestemmer hvor mye lånet kommer til å koste deg totalt og et par prosent forskjell vil ha stor innvirkning på dette totalbeløpet. Spesielt hvis du vurderer å låne mye penger. Ta kontakt med tilbyderne du vurderer å ta opp forbrukslånet hos. Ikke vær redd for å be om bedre vilkår enn de selskapet reklamerer med. Fortell at du vurderer flere tilbydere og at du kommer til å gå for de som kan lage det beste tilbudet for deg.
Betal ned så raskt som mulig
Når det kommer til forbrukslån er det alltid gunstig å ha så kort nedbetalingstid som mulig. Dette er fordi renta på forbrukslån er veldig mye høyere enn på lån med sikkerhet. Lag en realistisk plan for nedbetalingen din og forsøk å holde den så kort som mulig. Lånetilbyderne vil i de fleste tilfeller foreslå en lengre nedbetalingstid fordi de tjener mer penger på dette. Under er et eksempel på hvor stor innvirkning nedbetalingstiden har på totalkostnaden av forbrukslånet:
La oss si at du ønsker å låne 70.000 kroner. Den nominelle renten per år er 17%, uavhengig av hvor lang tid du bruker på å betale ned lånet ditt. Termingebyret er 40 kroner og lånet har et engangsgebyr på 500 kroner.
5 års nedbetalingstid:
Sum renter: 34.381 NOK
Sum lån: 70.000 NOK
Sum gebyrer: 2.900 NOK
Totalkostnad: 107.281 NOK
10 års nedbetalingstid:
Sum renter: 75.990 NOK
Sum lån: 70.000 NOK
Sum gebyrer: 5.300 NOK
Totalkostnad: 151.290 NOK
Det er altså 44.009 kroner dyrere å velge en nedbetalingstid på 10 år fremfor å betale ned forbrukslånet på 5.