Oppdatert: 04.11.2021
Ferielånet som kan sikre feriedrømmen

Ferielånet som kan sikre feriedrømmen

Her får du en oversikt over alternativene dine og viktige ting å huske på før du tar opp ferielån.

Nå kan vi glede oss over at stadig flere land letter på innreiserestriksjoner – er man fullvaksinert så har man store muligheter for å kunne reise til varmere vær og ha en flott ferie. Mange har planer om å reise utenlands i ferien for å få et skikkelig avbrekk fra et langt og tøft arbeidsår med hjemmekontor og restriksjoner. Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at ferieturer er dyre affærer. Selv om dere bare er to som skal på tur er det vanskelig å få til en skikkelig ferie til under en del tusen kroner. Derfor er det også mange nordmenn som velger å låne til ferien sin. Denne finansieringsløsningen kommer med både fordeler og ulemper.

Forbrukslån som ferielån

Et såkalt ferielån brukes som oftest til å beskrive et forbrukslån man tar opp til ferieforbruk. Fordelen med et slikt lån er at det er helt fleksibelt. Så lenge du har høy nok inntekt og kredittsjekken din godkjennes stiller långiver ingen krav til hvordan du bruker feriepengene dine. Altså kan du med et forbrukslån realisere et ganske stor spekter av drømmeferier, både for deg og familien din. Forbrukslån har også svært rask behandlingstid, som gjør at du vil ha pengene på konto innen et par virkedager.

Men det er selvfølgelig også en stor bakside med å velge forbrukslån som finansieringsløsning for ferielånet. Først og fremst har forbrukslån høy rente, som vanligvis ligger på mellom 15% og 20%. Denne er det viktig at dere tar i betraktning når dere vurderer hvor mye ferien egentlig er verdt. Videre kan også forbrukslån tegnes med flere års nedbetalingstid. Da vil også rentekostnadene øke betraktelig. Hvis dere skal ta opp et forbrukslån til ferielånet bør dere altså betale det ned så raskt som mulig. Har dere ikke kapasitet til dette er det sannsynligvis en god idé å droppe denne løsningen.

Les mer: Hvor mye kan jeg låne?

Kredittkort som ferielån

Kredittkort er svært praktiske til utenlandsbruk. Hvis du skaffer deg et kredittkort skreddersydd til reiser får du som oftest følgende inkludert:

  • gratis reise- og avbestillingsforsikring, for hele familien
  • gebyrfritt kontantuttak over hele verden
  • gebyrfrie varekjøp i utlandet

Noen kredittkort gir deg i tillegg cashback, også på kjøp du gjennomfører utenfor Norge. Men det som gjør kredittkort til en svært smart løsning på ferie er den gebyrfrie betalingsutsettelsen de kommer med. Denne kan være på så mye som 60 virkedager, og gir deg i praksis et gratislån inntil kredittkortfakturaen kommer. Da kan du også sjekke at du ikke har blitt utsatt for svindel mens du har vært på reise.

Hvis du skal bruke kredittkortet ditt som ferielån bør du imidlertid være sikker på at du har pengene på bok når du mottar regningen for ferieutgiftene. Så snart du lar noe av beløpet forfalle blir nemlig kredittkortgjeld blant den dyreste du kan sitte med. Det er helt vanlig at renten ligger på over 20%, og i visse tilfeller er den så høy som 25%. Hvis du skal bruke kredittkortet som ferielån bør du derfor ha penger til å betale for deg innen betalingsutsettelsen er omme.

Boligkreditt som ferielån

Det siste alternativet til ferielån er det som kalles for boligkreditt. Dette er kreditt med sikkerhet i boligen din, som inngår i boliglånet du har i banken. Hvis du har en overkommelig gjeldsgrad er det sannsynlig at du vil få innfridd denne finansieringsløsningen. Når du skal søke om kreditten bør du starte med en ny verdivurdering av boligen din. Dersom leiligheten eller huset er mer verdt nå enn da lånet ble tatt opp, i tillegg til at du har betalt ned på noe av boliglånet, vil du ha en lavere gjeldsgrad. Da kan banken ta sikkerhet i verdien og innvilge boligkreditt til deg.

Dette er et gunstig alternativ hvis du skal ta opp ferielån. Fordi kreditten i praksis inngår i boliglånet blir den også et lån med sikkerhet. Det betyr samme effektive rente som du har på boliglånet ditt. Da kan du dra på ferie med god samvittighet, og du trenger ikke å stresse med å betale tilbake så raskt som mulig. Med en lav effektiv rente har ikke nedbetalingsperioden på langt nær like stor innvirkning på totalkostnaden av lånet.

Tenk nøye gjennom lån uten sikkerhet til ferien

Hvis du vurderer å ta opp forbrukslån som ferielån er det viktig at du gjør en skikkelig vurdering av privatøkonomien din i forkant. Det er selvfølgelig fristende å realisere drømmeferien hvis du får mulighet til det. Men husk på at forbrukslån er kostbare. Hvis du i tillegg tegner en lang nedbetalingsperiode vil du ende opp med å betale mange ganger mer enn ferien egentlig kostet. Dette handler altså om å vurdere privatøkonomien på en nøktern og realistisk måte. Det kan være lurt å stille seg selv følgende spørsmål i forkant av lånesøknaden:

  • Hvordan kommer månedsavdragene til å påvirke hverdagsøkonomien min?
  • Hvor lang tid vil det ta meg å bli gjeldfri?
  • Kan jeg spare opp noe av feriebeløpet og heller reise neste år?
  • Har jeg muligheten til å gjøre ferien billigere og dermed låne mindre?
  • Hvor viktig er denne ferien for meg?

Bruk en anbudsside til å søke om forbrukslån som ferielån

Hvis du bestemmer deg for å gå for forbrukslån som finansieringsløsning til ferielånet bør du definitivt benytte deg av en anbudsside. Dette er en gratis og uforpliktende tjeneste som gir deg flere lånetilbud med en enkelt søknad. Det eneste du trenger å legge inn er informasjon om ønsket lånebeløp samt noen personopplysninger. I løpet av kort tid mottar du et utvalg av de beste tilbudene i retur. Her er det da viktig å se på effektiv rente, samt generelle vilkår fra de forskjellige långiverne. Husk også på å holde nedbetalingsperioden din så kort som overhodet mulig.

Slik gjør du sommerferien litt billigere

Uansett hvilket alternativ du ender opp med til ferielånet er det viktig å holde kostnadene så lave som mulig. Et lån er et lån, og dette bør være minimalt. Det er flere ting du kan gjøre for at sommerferien skal bli litt billigere. Først og fremst er det viktig å være tidlig ute med planleggingen. Det viser seg om og om igjen at de billigste flybillettene og hotellprisene får du mellom 6-9 måneder i forkant av reisen. Du kan selvfølgelig ha flaks og komme over et knalltilbud rett før ferien, men ikke sats på dette.

I tillegg kan det være en god idé å velge den destinasjonen som innfrir flest av ferieønskene for minst mulig penger. Du trenger ikke reise til Thailand eller Australia for å ligge på stranda. Det kanskje rekker med en Norgesferie eller en ferie i Norden. Skriv opp hvordan drømmeferien din ser ut og gå for det stedet som er billigst. Sist, men ikke minst, finnes det en del kredittkort som gir deg avslag på både flybilletter og hotellopphold. Hvis dette kredittkortet i tillegg er praktisk å bruke på ferie kan du slå to fluer i en smekk.

Siste artikler