Oppdatert: 13.04.2018
Lån til egenkapital

Lån til egenkapital

Med en prisøkning på boliger de siste årene blir det vanskeligere og vanskeligere for unge mennesker å komme seg inn på boligmarkedet i Norge.

Det har lenge vært et krav fra bankene i Norge at for å få innfridd et boliglån må man ha en viss egenkapital å rutte med. Per i dag står dette kravet på 15% av boligens verdi dersom man skal få godkjent en søknad om boliglån.Derfor er det en rekke nordmenn som nå tyr til andre metoder for å skaffe seg egenkapitalen de trenger for å kjøpe bolig.

Hva er lån til egenkapital?

Tradisjonelt sett er egenkapital penger man må ha spart opp for å kunne få innfridd boliglån. Men ettersom det blir vanligere at leiligheter koster flere millioner kroner, og spesielt i de store byene, er denne egenkapitalen blitt en stor utfordring.

Det er ikke alle som har klart å spare opp mange hundre tusen kroner i løpet av ungdomstiden og tjueårene. Et lån til egenkapital er som oftest et forbrukslån, altså et lån uten sikkerhet. Forbrukslån kan innfris uten krav til egenkapital. Derfor blir det stadig mer vanlig at unge mennesker tar opp lån for å fremskaffe egenkapitalen som kreves for å få boliglån.

Forbrukslån-tilbyderne kan godkjenne lånesøknader på bakgrunn av fast inntekt og en kredittsjekk. Så lenge du ikke har aktive inkassosaker gående og kan vise til fast lønn vil du kunne få innfridd forbrukslånet.

Men fordi forbrukslån ikke avhenger av å ta pant i eiendelene til lånesøkeren er også renta på slike lån veldig høy. Derfor er det svært viktig at du tar en grundig vurdering av om du vil klare å betjene både forbrukslånet og boliglånet ditt. Når man legger månedsutgiftene sammen vil disse lånene sannsynligvis koste ganske mange tusen kroner i måneden.

Hvordan får man lån til egenkapital?

Den beste måten å få lån til egenkapital på er å benytte seg av tilbudene om forbrukslån som finnes på markedet. Det eneste som kreves for å få innfridd disse lånene er at du har en fast inntekt og en godkjent kredittsjekk. Men du bør gjøre en god del research før du tar opp lån til egenkapital.

Som nevnt er rentene på forbrukslån svært høye, spesielt i sammenligning med renta du får på et boliglån. Det er fordi boliglån er såkalte lån med sikkerhet. Banken tar altså pant i verdien av boligen de gir deg lån til å kjøpe. Forbrukslån er lån uten sikkerhet. Derfor løper tilbyderne en større risiko når de innfrir disse lånene, og dette reflekteres i rentene. Men det er på ingen måte noen umulighet å få lån til egenkapital.

Det du bør se etter når du skal søke om et slikt lån er en så lav rente som mulig. Bruk en kalkulator for lån til egenkapital og se hvor mye de forskjellige forbrukslånene vil koste deg. Deretter kan du ta en informert beslutning på om du vil klare å betjene begge lånene.

Det kan være lurt å bruke en såkalt anbudsside for forbrukslån når du skal undersøke hvilket lån du bør bruke for å skaffe egenkapital. Her legger du enkelt inn litt informasjon om deg selv. Deretter vil anbudssiden sende informasjonen ut til en rekke tilbydere og du mottar de beste tilbudene.

Så lenge du har en godkjent kredittsjekk og fast inntekt vil du ha ganske mange valgmuligheter når du skal låne for egenkapital. Les mer om tips før du tar forbrukslån

Krav til egenkapital når man søker om boliglån

Kravet til egenkapital når du skal søke om boliglån står per i dag på 15%.

Bakgrunnen for dette handler primært om økonomisk stabilitet i det norske boligmarkedet. Ved at bankene stiller krav til egenkapital motarbeider de blant annet en såkalt ”boligboble”. Det var en slik boble som skapte krisen på det amerikanske boligmarkedet i 2006-2007.

Når banken stiller krav til egenkapital sørger de for at låneverdien ikke er helt og holdent låst fast i boligens verdi. Dersom boligprisene skulle synke ville dette føre til en økonomisk krise. Heldigvis har vi et sterkt boligmarked i Norge, med jevnlig stigning i boligprisene. Men det er selvfølgelig også denne stigningen som fører til at kravet om egenkapital blir vanskelig å håndtere når man skal inn på boligmarkedet.

Et forbrukslån kan være løsningen for å fremskaffe nok egenkapital. Men du må trå forsiktig. Dersom du ser at privatøkonomien ikke vil håndtere både et forbrukslån og et boliglån kan det hende du må se etter en rimeligere bolig i første omgang.

Krav til egenkapital når man søker om hyttelån

Har du en drøm om å kjøpe deg hytte eller fritidsbolig? På lik linje med boliglån er kravet om egenkapital ved lån til hytte også 15%.

De gode nyhetene er selvfølgelig at hytter generelt sett koster en del mindre enn boliger og leiligheter. Derfor vil du ikke trenge like mye egenkapital for å gjøre drømmen til virkelighet.

De fleste som ønsker å kjøpe seg hytte vil som oftest også ha en stabil privatøkonomi. Og med en stabil privatøkonomi kommer flere valgmuligheter når du skal søke om lån til egenkapital. Med et forbrukslån kan du som oftest låne opptil 500.000 kroner. Se alt om bolig på huseiernes landsforbund.

Dersom du har en fast inntekt er det sannsynlig at du vil få søknaden om lån til egenkapital innfridd. Men som med forbrukslån til egenkapital for boliglån bør du gjøre god research også når du skal søke om lån til egenkapital til fritidsbolig. Det er stor variasjon i rentene på markedet. Pass på at egenkapitallånet ditt blir så billig som mulig.

Forbrukslån og egenkapital

Hvis du har bestemt deg for å ta opp lån til egenkapital er det en del ting du bør sette deg inn i.

Forbrukslån har som nevnt svært høy rente, fordi lånet innfris uten sikkerhet. En annen viktig faktor er nedbetalingstiden på forbrukslånet.

Tommelfingerregelen er at jo kortere nedbetalingstid du klarer å betjene, jo billigere vil lånet til egenkapital bli totalt sett.

Gjør en grundig vurdering av betalingsevnen din før du søker om forbrukslånet. Det kan være lurt å bruke en kalkulator for lån til egenkapital. Da får du raskt oversikt over hvor mye månedsbeløpene dine vil komme på.

Og husk for all del å legge disse sammen med kostnadene på bolig- eller hyttelånet ditt. Det er også en god idé å lete etter forbrukslån som spesialiserer seg på lån til egenkapital. Da kan det godt hende at du vil finne en gunstigere rente enn om du kikker på generell basis.

Siste artikler