Oppdatert: 13.04.2018
Slik finner du riktig lån til oppussing

Slik finner du riktig lån til oppussing

Her får du tips til hvordan du tar smarte valg i forbindelse med oppussingsprosjektet ditt.

Penger til oppussing er et av de største bruksområdene blant boligeiere i Norge. En sterk trend som heller mot fornyelse av boarealene våre med jevnlige mellomrom har ført til et enormt marked for oppussing i landet. Men dersom man skal gjøre ting ordentlig – slik man bør i boligen sin – er renovering kostbart. Både materialer og håndverkere må det betales dyre dommer for, og for mange blir det derfor nødvendig med et oppussingslån.
Les også: Hvem som tar opp forbrukslån i Norge og hva det brukes til?

Fordelene med oppussing

Det finnes en rekke forskjellige gode grunner til å pusse opp hjemmet sitt. En av de viktigste, som mange kanskje ikke tenker på, er at bomiljøet ditt blir bedre og mer komfortabelt. Med en velfungerende og moderne bolig kommer også en større personlig tilknytning til hjemmet. Du får muligheten til å sette preg på omgivelsene dine, og det er mye verdt med tanke på hvor mange timer av livene våre vi tilbringer i huset eller leiligheten vår. Ved siden av den sentimentale, eller personlige, verdien, sørger også oppussing for en direkte økning i boligens verdi. Dette er svært gunstig med tanke på senere salg av huset eller leiligheten.

Dersom man er litt lur med tidspunktet for oppussingsprosjektet kan man ende opp med å få mye igjen for pengene. Her er det viktig å huske på helhetsinntrykket fremtidige kjøpere vil sitte igjen med, og ikke nødvendigvis på hver eneste krone man bruker på oppussingen. Jo mer innbydende og delikat en bolig ser ut, jo større verdi vil den få blant potensielle kjøpere, også uavhengig av verdivurderingen.

Eksempler hvor oppussing er spesielt gunstig

Det er visse situasjoner hvor oppussing lønner seg veldig mye mer enn andre. Et spesielt godt eksempel er dersom boligen har mangler som hindrer et sømløst hverdagsliv, eller som kan være farlige for de som bor der. I disse tilfellene bør feilen utbedres så raskt som mulig, ved hjelp av sertifiserte håndverkere. Vi mennesker er flinke til å vende oss til ting, men visse problemer må faktisk ordnes opp i for at vi skal kunne nyte hjemmet vårt til det fulle. Tommelfingerregelen med mangler på en bolig er at jo tidligere feilen fikses, jo bedre er det. Lar man et problem bli stående er det fort gjort at det også blir dyrere på lang sikt.

Ved siden av helt nødvendig oppussing er oppussing i forbindelse med boligsalg spesielt gunstig. Som nevnt over er det viktig å ha et øye for helhetsinntrykket. Det betyr imidlertid ikke at man skal la detaljene bli stående i fred. Når noen skal kjøpe en bolig er de som oftest ute etter så lite nødvendig arbeid som mulig etter de har kjøpt. Derfor er det også spesielt viktig at du som huseier fokuserer på de områdene potensielle kjøpere kan være skeptiske til. Kjøkken og bad er de viktigste rommene i dette henseende. Disse assosieres med store kostnader dersom noe skulle gå galt, og du bør derfor sørge for at alt er på stell før boligen legges ut for salg.

Forbrukslån som oppussingslån

Det er få av oss som sitter med flere hundre tusen kroner på bok til oppussing. Når du har bestemt deg for oppussingsprosjektet ditt er det viktig at du ser på alternativene for et oppussingslån. Først og fremst bør du skaffe deg et cirka-beløp for hvor mye prosjektet vil komme til å koste. Husk imidlertid på at det ikke er noen grunn til å låne mer penger enn du trenger. For de som allerede sitter med høy gjeldsgrad på boligen kan forbrukslån være et godt alternativ til oppussingslån. Rundt en tredjedel av alle forbrukslån som tas opp i Norge er faktisk tiltenkt oppussing av låntakeren, så dette er vanlig praksis over hele landet.

Dersom du skal bruke forbrukslån til oppussingslån er det flere ting du må huske på. Først og fremst er forbrukslån såkalte lån uten sikkerhet. Dette betyr at det ikke tas pant i eiendeler eller bolig, og dermed er renten på disse lånene høy. Derfor er det også viktig at du sørger for å få denne så lav som overhodet mulig. Når man snakker om en god rente på forbrukslån er alt under 15% gunstig. Den andre faktoren å huske på er nedbetalingsperioden på lånet. Denne vil ha stor innvirkning på totalkostnaden. Med andre ord må du sørge for at du ikke går i minus med tanke på ekstraverdien oppussingsprosjektet gir boligen din. Blir du sittende med oppussingslånet uten sikkerhet for lenge er dette fort gjort.

Når du skal søke om forbrukslån til oppussing bør du definitivt benytte deg av en anbudsside, som er både uforpliktende og gratis. Her legger du inn personopplysningene dine samt ønsket lånebeløp og mottar de beste tilbudene i retur fra anbudssiden. Prosessen minimerer søknadsjobben for deg, og gir deg en god oversikt over valgmulighetene dine.

Boligkreditt til oppussingslån

Det andre alternativet til finansiering av oppussing er å søke om boligkreditt. Dette er en kreditt banken innvilger deg ved å ta pant i boligen. Dersom du allerede har størstedelen av boligverdien i gjeld vil ikke banken kunne godkjenne spesielt høy boligkreditt. Har du på den annen side allerede innfridd en del av lånet ditt kan du få ganske stort slingringsmonn ved å benytte deg av boligkreditt. Denne finansieringsformen er naturlig, med tanke på at du bruker pengene til utbedring av boligen lånet allerede står på.

Oppussingslån gjennom boligkreditt er praktisk av flere grunner. Først og fremst får du som oftest samme rente på lånet som du har på boliglånet ditt. I sammenligning med for eksempel et forbrukslån er dette veldig mye billigere totalt sett. Videre holder du gjelden din samlet under ett enkelt lån hos den samme tilbyderen. Dette gjør økonomien din mer oversiktlig, og nedbetalingen blir enklere å administrere. Hvis du har muligheten til å få innvilget boligkreditt til oppussingslånet vil det i de aller fleste tilfeller være lurt å gå for dette alternativet.

Tips til å finne seriøse håndverkere til oppussing

Når man skal pusse opp er det viktig å ta prosjektet seriøst. I forkant av en søknad om oppussingslån bør du derfor forhøre deg hos potensielle håndverkere. Her er det spesielt viktig å se etter erfaring, kundeanmeldelser og relevant sertifisering. Be om et tilbud fra flere håndverkere, og spør gjerne om de har håndverkerforsikring registrert på bedriften sin. Dessverre betyr som oftest en høyere pris også høyere kvalitet og spesielt i rom som kjøkken og bad er det ugunstig å ta snarveier. Tenk på at du investerer i en forhøyet boligverdi, og et bedre levemiljø. Dersom du ender opp med en dårlig håndverker kan dette fort bli dyrere i det lange løp dersom noe går galt.

Siste artikler